Začneme pěkně od začátku, takže se pohodlně usaďte, protože vyrážíme na menší výlet do minulosti. Tradice čaje o páté (v originálu afternoon tea nebo five o’clock tea) začíná již v renesanci, tedy do 16. a 17. století. Čaj se do této země dostal zásluhou obchodníka Thomase Garrawaye. Jelikož se ale musel dovážet jeho cena byla příliš vysoká, a tak si jeho konzumaci mohli dovolit pouze lidé z vyšších společenských vrstev. Legenda tvrdí, že s touto tradicí přišla šlechtična Anna z Bedfordu.
Jelikož se v Anglii původně podávaly k jídlu pouze dvě jídla, které představovala snídaně a pak až večeře v pozdních hodinách, je samozřejmé, že vévodkyně trpěla hladem.
Aby jej zmírnila přišla s nápadem odpoledních svačinek, ke kterým začala podávat právě čaj, na který postupem času začala zvát své přátele. Reakce jejího okolí ji opravdu překvapila, jelikož původně očekávala, že za to bude kritizována. Dočkala se pravého opaku. Tento zvyk si oblíbila celá vysoká vrstva obyvatelstva a stal se módní záležitostí. K zakousnutí se nejčastěji podávaly tuňákové nebo jiné sendviče, malé lívanečky a dortíčky, sušenky nebo tousty s ovocnými pomazánkami. Vše se servírovalo na vzácném čínském porcelánu a s velkou noblesou. Když cena čaje jemně poklesla, střední vrstva si také uspořádala své dýchánky, které se nazývaly high tea. Od vyšší šlechty se lišil v tom, že byl pokládán za normální jídlo dne a k němu se dodávaly objemnější pokrmy jako zelenina a maso.
Čaj o páté má samozřejmě ale také své pravidla, která by se měla dodržovat. Rozhodně si nepředstavujte jen tak nějaký sáčkový čaj ze supermarketu. Myslím, že vlastenecký Angličan by měl nejspíš slabší srdeční příhodu. Čaj musí být kvalitní a při jeho konzumaci nemůže chybět mléko nebo plátek citronu. Všimněte si slovíčka NEBO, je totiž velice důležité. Tyto dvě věci by se totiž rozhodně neměly míchat, protože byste dosáhli opravdu nevábné chuti, a ještě k tomu by se mléko srazilo. V čem se Angličané nemůžou shodnout je, zda se má nejdříve nalévat mléko či čaj. V každém provedení získáte stejný výsledek. I když se nám to může zdát zvláštní, chuť je opravdu velice dobrá. Dalším pravidlem je teplá konvice, cukr a sendviče. První z tohoto výčtu se může zdát velice zvláštní, ale až vám jej vysvětlím pochopíte. Představte si, že sedíte s kamarády u čaje, povídáte si klidně i několik hodin a když si chcete dolít čaj je studený. Aby k tomu nedošlo, nalévá se do porcelánové konvice a šálků nejdříve horká voda, aby porcelán zahřála a čaj tak zůstal déle teplý. Zda sladit či ne je zcela na vás. Pokud se ale rozhodnete že ano, vkládejte jej do čaje pomocí speciálních kleštiček či lžičky. Posledním pravidlem, které vám představím jsou základní čtyři druhy sendvičů, kterými jsou šunkový, s uzeným lososem, okurkový a vajíčkový. Vždy se servírují alespoň dva druhy.